Världsmusikgruppen Teental framför i huvudsak egenkomponerad musik i gränssnittet mellan klassisk nordindisk musik, jazz och svensk folkmusik. Det är meditativt och improviserat och ett musikaliskt möte mellan indisk och västerländsk tradition.

Gruppen har genomfört turnéer runt om i Sverige och i Indien  och framträtt på olika scener, musikklubbar och festivaler.

Teental startades 2014 av den Sverigebaserade indiska tablamusikern Suranjana Ghosh och har under åren bestått av olika medlemmar. Idag har gruppen fem medlemmar: Suranjana Ghosh/tabla, Jonas Knutsson/saxofoner, Max Åhman/gitarr, Jonas Landahl/slagverk och Emil Ingmar/klaviatur.

Presentation av medlemmarna

Suranjana Ghosh

Suranjana Ghosh är en indisk musiker skolad i den klassisk nordindiska traditionen, som också är den musikgenre hon ofta framför på sina konserter. Med sitt artisteri och sina kompositioner har hon bidragit med nya influenser till den svenska musikvärlden. Hon tillför indiskt tablaspel till folkmusik, flamenco, blues, jazz, opera och andra klassiska verk. Genom åren har hon fått en mängd utmärkelser, statliga, regionala och kommunala stöd i form av priser, stipendier  och projektbidrag.

Under de senaste tjugo åren har Suranjana genomfört konserter och turnéer och haft många samarbeten med musiker och musikprojekt i Sverige och även med musiker i till exempel Storbritannien, Grekland, Frankrike, Norge, Danmark, Schweiz och Egypten. Scenerna har varit musikklubbar, festivaler, musikhögskolor, kyrkor och konserthus. Hon har också gett ut fyra CD-skivor, den senaste med titeln ”Teental on tour 2021”. Under ungefär ett års tid har Sveriges television följt Suranjana för att göra en dokumentär – som sänds under hösten 2023.

Jonas Knutsson

Jonas Knutsson är en av Sveriges mest mångsidiga saxofonister och även internationellt känd. Han kombinerar jazz med svensk folkmusik i många olika konstellationer. Han är musiker, kompositör, producent och lärare. Jonas Knutsson har arbetat med undervisningsprojekt på olika nivåer, komponerat och arrangerat beställningsverk för olika grupper och ensembler samt producerat musik och konsertserier. Förutom nykomponerade solostycken för saxofon har han även gjort några bearbetningar av J. S. Bachs musik för saxofon. Han har också skrivit en lärobok i saxofonspel. Jonas Knutsson har samarbetat med olika artister, från skandinaviska folksångare och spelmän till sydindiska musiker och internationellt kända jazztolkare.

Max Åhman

Max Åhman är jazz- och rockgitarrist med en mångårig musikkarriär. Han har turnérat bland annat i USA, Kanada, Indien och Kina. Max Åhman har spelat allt från symfonisk rock, blues till world music. I många år var Max medlem i musikgruppen Mynta (1989-2016) där han komponerade merparten av gruppens melodier.  I många år spelade han med den symfoniska gruppen Kaipa. Max Åhman var också under några år medlem i den välrenommerade jazzrockfusion gruppen Egba. Han har också samarbetat med artister som Maritza Horn, Merit Hemmingsson och Coste Apetrea.

1986 släppte han det egna albumet ”Max on wax”. Bland hans mer kända kompositioner kan nämnas ”Nandu’s dance” som utgavs på skiva med  gruppen Mynta 1994 och som senare bland annat framförts av kammarorkestrar i Brasilien och i USA. Max arbetar även som musiklärare.

Jonas Landahl

Jonas Landahl är en mångfacetterad slagverkare med bakgrund i jazzmusiken och den Uppsalabaserade jazzgruppen Movio. Under åren har han haft många samarbeten med indiska musiker bland annat Indian Drum Orchestra (i vilken en av Västbengalens mest framstående pakhawajspelare ingår: Kishore Ghosh). Jonas har vid ett flertal tillfällen turnérat i Indien och i Sverige och medverkar på samtliga fyra CD-skivor med Suranjana Ghosh. Han har vid några tillfällen medverkat i gruppen Mynta med tablaspel. Han har också publicerat två böcker om Indien: ”Indien – möjligheter och framtid” och ”Börja spela tabla” – den första studieboken på svenska språket om indiskt tablaspel.

Emil Ingmar

Emil Ingmar spelar klaviatur, är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm och verkar i Uppsala – som frilansande musiker och som arrangör. Emil Ingmar är en genreöverskridande musiker och kompositör. Har givit ut albumet ”Karlavagnen” och ”Vinterstjärnor” – första delen av ett kommande album.

Contemporary Tabla Player